NOTA DE PREMSA AEP

Des de l’AEP - Associació d’Estudiants Progressistes, davant de l’aprovació de la Llei d’Educació de Catalunya avui, volem manifestar que:

1) Una llei redactada d’esquenes als professionals i als usuaris de l’escola pública, que no ha comptat amb un procés de debat transparent al marc de la comunitat educativa i que ni tan sols ha respectat el Pacte Nacional per l’Educació elaborat l'any 2006 és un gest de mal govern, que ens allunya de la possibilitat real d’aconseguir una escola veritablement pública, i representa una oportunitat perduda.

2) Una llei que no aporta cap millora al nostre sistema educatiu i deixa a la xarxa pública desprotegida enfront centres privats i concertats, que afavoreix models d’autonomia basats en la diferenciació dels centres en funció dels resultats escolars i que ratifica la dualitat entre el Servei Públic d’Educació i el Servei educatiu d’interès públic renuncia a un model educatiu universal, obert, equitatiu i gratuït.

3) Una llei que pretén substituir la inversió pública per mesures administratives i regulació legal, que deixa el camí obert cap a la privatització de sectors pre-obligatoris i post-obligatoris, que no destina l’irrenunciable 6% del PIB a l’educació no pot garantir la cohesió social i l’educació de qualitat al conjunt de la ciutadania.

4) Una llei que empara i referma el concert a centres que segreguen l’alumnat per raó de sexe, que consolida i augmenta el poder de les patronals religioses a l’àmbit educatiu i que, en conseqüència, ha deixat de vetllar per una educació lliure i integradora tan sols possible en el marc de la laïcitat.

5) Una llei que ha oblidat els valors que sustentaven l’educació, que ha menystingut el lliure pensament i la democràcia tant en l’exercici formal com en la participació i convivència als centres, desvirtua els fonaments mateixos del sistema educatiu públic i sentencia desfavorablement el seu futur.

6) Una llei que no tracta adequadament els ensenyaments pre-obligatoris i post-obligatoris, que no recull la necessitat de potenciar decididament el parvulari, el batxillerat i la FP, i que no atén la necessària igualtat de condicions a l’hora d’accedir a aquests ensenyaments desafavoreix l’ensenyament pre-obligatori i post-obligatori devaluant la seva importància educativa i social.

7) Una llei que desvirtua el concepte de convivència a la comunitat educativa, que no contempla el repartiment de responsabilitats entre els actors i el paper d’aquests en la integració dels diferents grups de la comunitat educativa, que no persegueix la democratització dels centres a través de la regulació dels concertats i que no vetlla perquè els centres públics no puguin ser gestionats per entitats privades va en contra de la democràcia i la participació reals a la comunitat educativa.

8) Una llei que no reconeix la tasca que, a través de l’educació informal i no-formal, porten a terme les entitats del lleure educatiu i les famílies i, que no contempla dotar d’infraestructures i atorgar subvencions a espais d’educació, no presenta una visió integral de l’educació i desmereix la tasca que fan esplais, caus, agrupaments i famílies.



Per tot això, des de l’AEP - Associació d’Estudiants Progressistes, exigim:

1. La retirada de la LEC.

2. L’inici d’un procés de debat, similar al Pacte Nacional per l’Educació, en el sí de la comunitat educativa que reculli l'opinió dels professionals i usuaris de l’escola pública i la faci palesa a la llei.

3. La supressió del concert als centres que segreguen per raó de sexe i no respecten la laïcitat, únic marc possible per una educació democràtica i lliurebasada en el lliure pensament.

4. El reconeixement únic i explícit del Servei Públic d’Educació, el qual és l’únic que pot garantir un model educatiu universal, obert, públic i gratuït.

5. La destinació inmediata i per llei d’un 6% del PIB a l’educació, percentatge imprescindible per poder sufragar i atendre satisfactòriament les necessitats pedagògiques, socials i ciutadanes de l’alumnat.


6. La inclusió i assegurança dels ensenyaments pre-obligatoris i post-obligatoris, fonamentals per tal que l’alumnat es pugui formar de manera regulada i completa abans dels sis anys i després de l’ensenyament obligatori.

7. La direcció dels centres públics per part dels actors que els conformen, és a dir, per ells mateixos i la rotunda negació a que qualsevol centre pugui ser gestionat per entitats privades, eliminant així tot procés participatiu i democràtic real als centres i excloent actors i grups en la presa de decisions.


8. El reconeixement de l’educació informal i no-formal que realitzen cada dia entitats del lleure educatiu i les famílies.

08 de juliol 2009

NOTA DE PREMSA CNJC: L'aprovació de la LEC, una oportunitat perduda


Aquest dimecres s’aprova la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) al Parlament i el que podria haver estat un dia de joia per tota la societat catalana no ha estat sinó una magnífica oportunitat perduda, amb una Llei sobre la taula que neix coixa, sense el consens social necessari en una democràcia com la nostra i amb importants reaccions adverses d’aquells que seran els encarregats de fer-la complir.


· El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha expressat reiteradament a tots els grups parlamentaris la necessitat que la Llei partís d’un concepte integral d’educació que reconegués la diversitat d’agents que eduquen fora de l’escola –com les associacions juvenils- i la necessitat d’incorporar certa permeabilitat dels centres i de les dinàmiques escolars envers aquests actors. No obstant això, i d’una definició força encertada del que és la comunitat educativa, l’articulat no ho reflecteix.


· El CNJC ha mostrat el seu compromís amb l’escola pública i el seu suport, només, a una llei que garantís l’educació com a servei públic, ja que aquesta ha de ser garantida a tota la població, gratuïta, oberta i basada en principis científics i laics. I això no es compleix. La LEC no deixa clar quins problemes vol resoldre i no fa una aposta ferma, amb mesures concretes, per combatre les desigualtats existents. De fet, fins i tot manté el concert públic per als centres privats que fan una escolarització diferenciada per sexes, oblidant el principi bàsic de la coeducació.


· Finalment, un altre gran eix de les reivindicacions del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya era la participació de l’alumnat com a fórmula perquè aquest se senti part i protagonista del seu propi procés educatiu. En canvi, la LEC no considera l’alumnat com a subjecte de llei, sinó com a objecte, i amb una concepció negativa i culpabilitzadora en quant al capítol de convivència. No es preveu la prevenció de conflictes, sinó que es passa directament a la mediació.


Per tot plegat, el CNJC no pot donar suport a la Llei que neix aquest dimecres i demana una reflexió seriosa per part de tots els grups parlamentaris i del Govern sobre les reaccions que ha suscitat i suscita la LEC i sobre la necessitat d’un consens social més enllà del consens únicament polític, especialment en àmbits tan transversals com l’educatiu.

Barcelona, 30 de juny de 2009.

La compareixença del CNJC va portar la veu de l'associacionisme educatiu al Parlament


Les associacions juvenils d'Educació no formal, que havien estat obviades en la ronda de compareixences per la LEC, aconsegueixen fer-se sentir a través del Consell. La compareixença de la presidenta, Agnès Russiñol, el passat 29 de gener, els va donar l'oportunitat de parlar davant dels diputats i diputades de la Comissió d'Educació i Universitats.

Tres representants d’entitats d’educació en el lleure van acompanyar a Russiñol. Un d'ells, Benjamí Aguilar, fins i tot va poder pujar a la mesa i parlar com a representant de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), de la que n'és vicepresident. També hi eren, tot i que a les cadires de públic, Eugeni Villalbí, secretari de Joventut, i Julià Fernández, director de l’Agència Catalana de la Joventut, com a suport simbòlic a la reivindicació de les entitats juvenils. Roger Gili, secretari de comunicació i responsable de l'àmbit d'entitats sindicals del CNJC, també formar part de la mesa i va respondre a les preguntes dels parlamentaris.

La ponència de la presidenta del CNJC naixia del consens de les 96 entitats juvenils que aglutina el consell i incidia sobre tres punts clau: el concepte global d’Educació, la garantia d’un servei públic d’ensenyament i la importància d’ensenyar als joves a participar a través dels Consells Escolars. Russiñol va sostenir que el text aprovat pel Parlament tractava “l’alumne més com a objecte que com a subjecte”, ja que en l’articulat poques vegades es donava dret a veu i vot a l’estudiant en la presa de decisions al centre i la configuració dels ritmes d’estudi.

“Exigim de nou un article que expressi que els drets i deures dels alumnes seran definits en un decret posterior”, va recalcar la presidenta. “No donarem suport a una llei que no defineixi l’escola com un servei públic”, va afirmar rotunda. També va demanar que la futura LEC contingui “una menció específica que garanteixi la continuïtat del Batxillerat nocturn”, que el conseller Maragall va retallar considerablement el mes de maig de 2008, ja que l’actual text “no itineraris prou flexibles” per als estudiants que treballen.

La participació als Consells Escolars també va ocupar bona part de la ponència. En aquest sentit, Russiñol va remarcar “el paper imprescindible de les associacions d’estudiants” i “que tots els actors es preguin seriosament la participació de l’alumnat al centre i la tinguin en compte, tant als centres públics com concertats”.

El vídeo de la compareixença es pot veure per internet a través de Canal Parlament.

04 de febrer 2009

Demà dijous, compareixença al Parlament

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) no atura la reivindicació per una LEC millor, que garanteixi una Educació moderna, pública i de qualitat i un model d'escola pública, catalana, laica i democràtica. Demà dijous 29 de gener, a un quart de set del vespre, compareixerà al Parlament la presidenta del CNJC, l'Agnès Russiñol, dins la tanda de consultes que impulsa la Comissió d'Educació i Universitats.

Experts en sociologia i pedagogia, polítics i portaveus de diverses entitats de l'educació formal compareixeran davant dels diputats per exposar-los les seves propostes de canvi per a l'avantprojecte. No obstant, un sector retllevant de l'educació no formal ha estat obviat de les compareixences: les entitats d'educació en el lleure de base associativa i voluntària. Són tres entitats que agrupen cinc grups de base i que es diferencien de la resta pel fet que no presten serveis a escoles, com seria el servei de menjador, d'acollida o de repàs escolar.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya exposarà el seu argumentari global contra l'avantprojecte ja aprovat, consensuat en les trobades regulars del Grup de Treball sobre la LEC. A més, en els vint minuts que durarà la intervenció, l'Agnès Russiñol transmetrà als oients el malestar de les entitats obviades i la incoherència d'iniciar un procés de consultes en què no s'hi inclouen representats de cada sectorial retllevant. Cinc membres d'Acció Escolta, Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi, Associació de Casals i Grups de Joves, ESPLAC i Escoltes Catalans acompanyaran simbòlicament a la presidenta durant l'acte.

La compareixença es podrà seguir en directe i consultar a posteriori a través del Canal Parlament.

28 de gener 2009

Ens mereixem una altra LEC


El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) es va sumar a la protesta de les entitats juvenils d'educació formal i en el lleure davant del Parlament nacional, el passat 30 de novembre. Hi va llegir el manifest "Ens mereixem una altra LEC" (adjunt), on s'hi recollia la veu del Consell i la de les seves entitats membres. El text reclamava una educació moderna, pública i de qualitat i un model d'escola pública, catalana, laica i democràtica.

La protesta davant del Parlament va ajudar a visibilitzar la feina constant del CNJC i les seves entitats membres en l'oposició constructiva a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) que impulsa el Departament liderat per Ernest Maragall. La mobilització, però, no s'atura i properament hi haurà noves reunions associatives i amb l'Administració per a consensuar canvis en l'avantprojecte aprovat a l'estiu.

El proper pas és la reunió del Grup de Treball sobre la LEC del CNJC, el proper dimarts 20 de gener de 2009. El Consell convoca de forma urgent a totes les entitats implicades en el procés de debat, per a preparar i coordinar la tanda de compareixences d'entitats al Parlament. La reunió serà a les vuit del vespre a la seu nacional del CNJC (Pl. Cardona 1-2) i cal confirmar l'assistència enviant un correu electrònic a consell@cnjc.cat o trucant al 93 368 30 80.

D'altra banda, el Parlament de Catalunya ha citat experts, polítics i portaveus d'entitats representatives de l'educació per a comparèixer davant dels diputats de la Comissió d'Educació i Universitats i exposar-los les propostes de canvi per a l'avantprojecte. El CNJC hi compareixerà el proper dijous 29 de gener, a les 18:15 hores.

16 de gener 2009

 
El blog de la LEC és una iniciativa del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC.cat i xarxajove.cat