NOTA DE PREMSA CNJC: L'aprovació de la LEC, una oportunitat perduda


Aquest dimecres s’aprova la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) al Parlament i el que podria haver estat un dia de joia per tota la societat catalana no ha estat sinó una magnífica oportunitat perduda, amb una Llei sobre la taula que neix coixa, sense el consens social necessari en una democràcia com la nostra i amb importants reaccions adverses d’aquells que seran els encarregats de fer-la complir.


· El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha expressat reiteradament a tots els grups parlamentaris la necessitat que la Llei partís d’un concepte integral d’educació que reconegués la diversitat d’agents que eduquen fora de l’escola –com les associacions juvenils- i la necessitat d’incorporar certa permeabilitat dels centres i de les dinàmiques escolars envers aquests actors. No obstant això, i d’una definició força encertada del que és la comunitat educativa, l’articulat no ho reflecteix.


· El CNJC ha mostrat el seu compromís amb l’escola pública i el seu suport, només, a una llei que garantís l’educació com a servei públic, ja que aquesta ha de ser garantida a tota la població, gratuïta, oberta i basada en principis científics i laics. I això no es compleix. La LEC no deixa clar quins problemes vol resoldre i no fa una aposta ferma, amb mesures concretes, per combatre les desigualtats existents. De fet, fins i tot manté el concert públic per als centres privats que fan una escolarització diferenciada per sexes, oblidant el principi bàsic de la coeducació.


· Finalment, un altre gran eix de les reivindicacions del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya era la participació de l’alumnat com a fórmula perquè aquest se senti part i protagonista del seu propi procés educatiu. En canvi, la LEC no considera l’alumnat com a subjecte de llei, sinó com a objecte, i amb una concepció negativa i culpabilitzadora en quant al capítol de convivència. No es preveu la prevenció de conflictes, sinó que es passa directament a la mediació.


Per tot plegat, el CNJC no pot donar suport a la Llei que neix aquest dimecres i demana una reflexió seriosa per part de tots els grups parlamentaris i del Govern sobre les reaccions que ha suscitat i suscita la LEC i sobre la necessitat d’un consens social més enllà del consens únicament polític, especialment en àmbits tan transversals com l’educatiu.

Barcelona, 30 de juny de 2009.

08 de juliol 2009

0 Comments:

 
El blog de la LEC és una iniciativa del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC.cat i xarxajove.cat