El CNJC protesta davant del Departament d'Educació

Per la molt probable aprovació de l’avantprojecte de Llei aquest juliol, quan els centres educatius resten tancats.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i les seves entitats han dut a terme aquest matí un acte de protesta davant del Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya, que sota el lema “I a l’estiu? Educació pública, laica i catalana! No volem aquesta LEC” tenia com a objectiu demanar que no s’aprofiti el període estival per a aprovar una Llei que no ha comptat amb el suficient grau de concertació entre els agents implicats.

La presidenta del CNJC, Agnès Russiñol, ha destacat les consideracions que el consell i les seves entitats fan sobre l’avantprojecte de la Llei d’Educació de Catalunya. En aquest sentit, Russiñol ha posat de manifest que el sistema educatiu català pateix des de fa anys una manca d’inversió pública i una forta desigualtat entre escola pública i concertada que “fa qüestionar l’existència d’un únic sistema públic”. Pel CNJC és imprescindible reclamar el compromís de l’escola concertada amb les noves necessitats socials. La presidenta del CNJC també ha destacat la importància de la participació a l’escola, i ha instat al Departament d’Educació “a incorporar el fet d’educar en la participació en el futur text”. En aquesta mateix línia, Agnès Russiñol ha manifestat com innegociable el fet que de l’apartat de drets i deures dels alumnes se’n derivi un decret posterior i que no es deixi subjecte a l’autonomia dels centres. D’altra banda, el CNJC ha posat de manifest que el concepte d’educació que s’exposa en el text és molt restrictiu. En aquest sentit, Agnès Russiñol ha destacat que “el text respon més a una llei del sistema educatiu, més que no a una llei d’educació”, ja que es consideren a les entitats juvenils com elements externs i no com integrants del sistema educatiu.

Durant la protesta, el responsable d’educació formal del CNJC, Lluís Monerris, ha entregat als representants del Departament d’educació una còpia de les propostes que el CNJC ha elaborat sobre el text de la Llei d’educació, així com els posicionaments del CNJC a favor del model d’immersió lingüística català, i en contra de la supressió del mapa educatiu de gran part dels centres en els que s’imparteix el batxillerat nocturn, per ser una proposta que dificulta l’accés a l’educació d’un important grup poblacional.

Amb l’acció d’avui el CNJC pretenia remarcar que no abaixa la guàrdia i que, malgrat tot, continua atent al devenir d’aquesta normativa. Tanmateix la protesta també vol recordar la necessitat de mantenir obert el procés de negociació del text per tal d’integrar el conjunt de demandes fetes des de la comunitat educativa i els agents socials implicats en aquesta.

12 de juliol 2008

0 Comments:

 
El blog de la LEC és una iniciativa del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC.cat i xarxajove.cat