El Tripartit aposta per la LEC

El Parlament ha rebutjat aquest dimecres una moció de CiU que plantejava elaborar i aprovar, abans de l'inici del pròxim curs escolar, un projecte de llei específic en matèria de drets lingüístics en l'ensenyament, amb l'objectiu d'evitar l'aplicació de la tercera hora. El tripartit ha rebutjat la moció, ja que han apostat per impulsar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) com a norma general per regular els aspectes bàsics del sistema educatiu de Catalunya. La moció ha estat rebutjada per 47 vots a favor i 80 en contra.

La moció de CiU demanava elaborar i aprovar abans de l'inici de curs 2008-2009 'un projecte de llei específic en matèria de drets lingüístics en l'àmbit del sistema català d'ensenyament no universitari'. L'objectiu és evitar l'aplicació de la tercera hora de castellà, garantint el català com a llengua vehicular i d'aprenentatge. Rigau ha lamentat que no s'hagi aconseguit un acord amb el tripartit sobre aquesta qüestió i ha dit que la moció 'té la força que correspon a tants i tants professors que han construït i defensat l'escola catalana'.

Per contra, els socis que donen suport al Govern han presentat una esmena de modificació en la qual plantejaven impulsar l'aprovació de la llei d'educació de Catalunya, que s'està treballant en l'àmbit del Govern, que 'ha de ser la norma general que reguli els aspectes bàsics del sistema educatiu a Catalunya'. A més, apostaven per elaborar i aprovar una llei específica en cas que l'aprovació de la llei d'educació es retardi.

El diputat del PSC Daniel Font ha destacat els 'bons resultats' del sistema i ha dit que la previsió és disposar de la llei d'educació per a començaments del 2009. Font creu que una llei específica també s'aprovaria pels volts de l'hivern, i per tant 'decau l'argument de la temporalitat i del calendari'.

Des d'ERC, el diputat Josep Maria Freixanet ha retret a CiU la seva actitud i creu que la llei d'educació donarà 'més empara legal'. La diputada d'ICV-EUiA Dolors Camats ha rebutjat fer una llei 'a corre-cuita' i ha defensat les bondats del sistema educatiu actual, sense separació d'alumnes per raons de llengua.

PPC i C's s'han mostrat en contra de la moció. El diputat del PPC Rafael López ha preguntat si 'la tercera hora és el gran problema de l'educació a Catalunya', tot afegint que 'aquest debat ja cansa'.

Font: Nació Digital (03/07/2008)

03 de juliol 2008

0 Comments:

 
El blog de la LEC és una iniciativa del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC.cat i xarxajove.cat