Puigcercós es reunirà demà amb Artur Mas i li proposarà acords en lleis bàsiques com la d'educació

El nou president d'ERC, Joan Puigcercós, transmetrà dimarts al líder de CiU, Artur Mas, el seu desig de "recuperar la interlocució" perduda entre les dues formacions arran del que ha passat amb el debat de l'Estatut, i li proposarà acords en lleis bàsiques com la d'educació.

Joan Puigcercós i Artur Mas es reuniran per primera vegada des que el passat 7 de juny el primer va ser elegit nou president d'ERC, però serà també la primera reunió oficial entre tots dos des del 2006, perquè el pacte entre Mas i el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, sobre l'Estatut va interrompre els contactes regulars.

Encara que l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira va mantenir una "reunió secreta" amb Artur Mas poc abans de les eleccions catalanes, i també hi va haver un posterior contacte després dels comicis per explorar les possibilitats de formar govern, la de demà serà la primera reunió "oficial" i de caràcter públic que han convocat CiU i Esquerra des del 2006.

Fonts molt pròximes al nou líder d'ERC han destacat la importància que té per al nou equip de direcció d'Esquerra aquesta primera reunió amb Mas, perquè es pot iniciar una nova etapa amb una interlocució molt més "normal i fluida".

Les mateixes fonts han precisat que, per part d'ERC, no hi ha cap canvi d'estratègia, però sí el propòsit de normalitzar la relació entre el primer i el tercer partit de Catalunya, en la perspectiva d'incrementar el grau de col·laboració en "temes fonamentals de país".

Per aquest motiu, Puigcercós traslladarà a Mas les prioritats legislatives que ERC ha definit en el seu recent congrés, com va fer prèviament amb el president de la Generalitat i líder del PSC, José Montilla, però a més, oferirà la possibilitat d'acords i de consens en determinades lleis.

Entre aquestes lleis figura la futura llei d'educació de Catalunya, però també altres com la nova llei de política lingüística si l'Estatut s'aplica en aquesta matèria, o la llei de consultes populars.

A més, Puigcercós tornarà a insistir en l'oferta d'una candidatura catalanista unitària per a les eleccions del Parlament Europeu previstes per al 2009, malgrat les reticències expressades ja per CiU sobre aquesta qüestió.

Les ''línies vermelles''
Respecte a les tres "línies vermelles" marcades per ERC per quedar-se a l'actual govern de la Generalitat, Puigcercós expressarà la voluntat del seu partit de defensar una reacció contundent al més unitària possible si hi ha una sentència del Tribunal Constitucional (TC) que interpreti a la baixa l'Estatut.

Sobre aquest punt, el president d'ERC tindrà l'ocasió d'explicar a Artur Mas la seva aposta per un possible "govern d'unitat" o de concentració, en el cas que la modificació de l'Estatut provoqui un greu conflicte de legitimitat institucional i això creï una situació d'excepcionalitat.

Mas i Puigcercós van coincidir dimecres passat a l'acte organitzat per Òmnium Cultural al Teatre Nacional de Catalunya sota el lema "Junts per Catalunya" i en què es va qüestionar la legitimitat del TC per poder dictar una sentència sobre l'Estatut.

La reunió entre els dos dirigents nacionalistes, sol·licitada per Puigcercós, tindrà lloc als despatxos del grup de CiU al Parlament català.

Font: AVUI (01/07/2008)

01 de juliol 2008

0 Comments:

 
El blog de la LEC és una iniciativa del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya CNJC.cat i xarxajove.cat